16 April 2024
Canva pro

Актуализирано на 16.04.2024 г. 

Ако сте работодател Вие имате право и възможност да наемете на работа хора с бежански, хуманитарен статут или с временна закрила, както и хора, които в момента са в производството за получаване на закрила. В тази статия ще обърнем внимание на някои спецификите при наемането им, които трябва да имате предвид..

В зависимост от режима, под който пребивава чужденецът в България, следва да се предприемат определени стъпки:

Наемане на работа на лица със статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила 

За тези лица не се изисква специално разрешение за работа от Агенцията по заетостта. Те имат същите права  да работят в България с получаването на статут, както българските граждани.

Важно! В тези случаи освен действията, които обичайно се предприемат при наемане и на български граждани на работа, трябва също така и да уведомите в 7-дневен срок от наемането им Изпълнителна агенция „Инспекция по труда“, че сте наели гражданин на трета страна или лице без гражданство на работа. За целта се подава уведомление за действително започване на работа на гражданин от трета държава. Това уведомление може да бъде подавано и онлайн, което е възможно след подаване на заявление за създаване на профил към е-портала на Инспекцията по труда

Освен това следва да изискате от работника нотариално заверено копие от валиден документ за пребиваване в страната. Това копие трябва да го съхранявате при Вас за срока трудовия договор, заедно с останалата документация. 

Наемане на работа на лица, които са в производство по получаване на международна закрила

Тук става дума за хора, които са кандидатствали за международна закрила, но производството им все още не е приключило. Те имат право да работят в България ако са изминали 3 месеца от дата на подаване на молбата им за закрила и все още производството им не е приключило. Не е необходимо да им се издава специално разрешение за работа. 

Важно! Тяхната заетост трябва да се декларира в Агенцията по заетостта. Декларацията се подава от работодателя в Дирекция „Бюро по труда“ по месторабота на работника в 7-дневен срок от наемането му

Необходими са Ви следните документи: 

  • Служебна бележка от Държавната агенция за бежанците, удостоверяваща правото на работа на работника. Работникът трябва сам да се снабди с тази бележка.
  • Декларация по образец, от която се подават 2 екземпляра в оригинал. 

Към тази декларация описвате документите, които прилагате към нея.

На гърба на декларацията има списък с чужденците, чиито данни попълвате. В този списък за всеки нает от Вас чужденец се посочва началото и краят на заетостта. Началото е датата на започване на работа, посочена в  трудовия договор, а не датата на подаване на декларацията. Краят на заетостта следва да е съобразен със срока на валидността на документа за пребиваване на човека, когото наемате. 

  • Заверено копие на трудовия договор.
  • Копие на валиден документ за пребиваване на работника (т.н. зелена карта на търсещия закрила, съдържащата негова снимка, срок на валидност, дата на раждане, страна на произход и ЛНЧ).

След подаване на декларацията и необходимите документи ще получите входящ номер от Бюрото по труда, който служи за доказателство, че сте изпълнили задължението си.  

Наред с гореспомената декларация, и в този случай е необходимо да уведомите в 7-дневен срок от наемането Изпълнителна агенция „Инспекция по труда“, че сте наели чужденец на работа чрез подаване на уведомление за действително започване на работа на гражданин от трета държава.

Наемане на работа на лица с разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване

В най-общия случай право на разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване имат чужденците, които законно и без прекъсване са пребивавали в България през последните 5 години. За целта те трябва да са кандидатствали за този тип разрешение и да им се издадат съответните карти за пребиваване.  На тези лица им се генерира и единен граждански номер - ЕГН. 

Тази категория чужденци, също няма нужда от специално разрешение, за да работят в България. При наемането им трябва като работодател отново да уведомите Инспекцията по труда да Ви бъде предоставено нотариално заверено копие от  валиден документ за пребиваване, което да съхранявате.  

Предсрочно напускане на работа

Ако наетият от Вас работник напусне работата, бъде уволнен или прекратите договора по взаимно съгласие предсрочно, т.е. преди да е изтекъл срокът на трудовия договор, съответно на срока на пребиваване на лицето, трябва да уведомите за това Агенцията по заетостта в 3-дневен срок

Глоби 

Ако наемете на работа граждани на трети държави, които нямат разрешение за пребиваване в страната и престоят им е нерегулиран, може при проверка да Ви бъде наложена глоба:

  • от 750 до 7500 лева, когато сте работодател – физическо лице
  • от 3000 до 30 000 лева - за работодатели – юридически лица. 

Наказанието е по-голямо, ако извършите това нарушение повторно. Също така, то се налага отделно за всеки нает чужденец с нерегулиран престой. 

Глоба от 1500 до 10 000 лева, а при повторно нарушение – от 3000 до 20 000 лева може да Ви бъдат наложена и ако при проверка се установи, че не сте изпълнили задължението си да уведомите Инспекцията по труда, че сте наели гражданин от трета държава на работа.

 

При нужда от допълнителна правна консултация при наемане на лица с бежански, хуманитарен статут или временна закрила, можете да се свържете с нас като попълните тази формата:

ПОИСКАЙ ПОМОЩ

Ако имате свободни работни позиции, подходящи за бежанци попълните тази форма и нашият екип ще се свърже с вас, за да ви съдейства при наемането:

ПУБЛИКУВАЙ ОБЯВА ЗА РАБОТА

Допълнителна информация относно наемането на работа на други категории чужденци, различни от гореспоменатите, както и относно единното разрешение за работа и пребиваване или за Синя карта на ЕС прочетете тази статия:

Достъп до трудовия пазар на чужденци в България и съответните разрешения за пребиваване